Stjernerne fra i går: Kirsten Larsen

17-07-2015 09:01 |  Badminton.dk |  Anders Rud Nielsen
Hvad husker badmintonsportens koryfæer bedst fra karrieren? Hvor blev de egentlig af? Og hvordan ser de på sportens udvikling siden karrierestoppet? Hver fredag i sommerferien tager Badminton Danmark en snak med badmintonhistoriens danske hovedforfattere. I dag skal vi høre fra Kirsten Larsen.

Fødselsår: 1962
Klubber: Køge BK og Gentofte.
Udvalgte titler i single: Vinder af All-England 1987. Europamester 1988. Nordisk mester 1983, 1984, 1986, 1987 og 1988. Dansk mester 1988 og 1989. DBFs åbne mesterskaber for senior 1984, 1986 og 1987. DIFs mesterskaber for amatører 1982 og 1983. 
Udvalgte titler i damedouble: DBFs åbne mesterskaber for senior 1984.

Hvad husker du bedst fra dine aktive år?
Den største oplevelse er min All England-sejr i 1987. Det at nå et mål som jeg havde spillet og trænet for. Men når jeg kigger tilbage på foråret i 1980, hvor jeg fik et gennembrud som 18-årig fra det ene øjeblik til det andet, er det noget af det, jeg husker tydeligst. Det var gået godt inden da, og jeg blev i januar inviteret til Thailand og Japan. Jeg kom helt uventet i semifinalen i Japan, hvor jeg slog den senere verdensmester det år. Og så fik jeg muligheden i All England, hvor jeg slog flere seedede spillere og nåede semifinalen. Jeg tabte til Lene Køppen i semifinalen, men når jeg tænker tilbage, så kom det jo ret pludseligt. Pludselig var jeg der, og det var meget overvældende. Det var stort og uventet. Derefter kom der nogle år, hvor forventningerne steg, og hvor jeg skulle forsvare min position. Det er jo altid sjovt at være den nye og at gå uimponeret ind til kampene. I virkeligheden kræver det jo meget mere at holde det. Sejren i 1987 og semifinalen som 18-årig i 1980 binder en fin sløjfe på min karriere. Derudover er der specielt én ting, jeg husker. Da jeg havde vundet kvartfinalen i 1980, kom Svend Pri hen til mig. Han var på det tidspunkt på toppen, og jeg husker, at han bar min ketsjer ud af banen efter sejren. Det er stort for mig at tænkte tilbage på. Jeg så det som et cadeau fra en stjernespiller. Det var en stor oplevelse.

Hvilken betydning havde karrierestoppet?
Jeg var træt, da jeg stoppede. Træt af at spille. Træt af at præstere. Træt af rampelyset. Jeg havde egentlig bare brug for at leve et helt almindeligt liv. Men så kom der jo en svær tid, hvor jeg manglede det kick som rampelyset gav. Jeg skulle finde noget bagefter, hvor jeg kunne mærke engagement og drive. Det var lidt svært, da jeg jo var i min idræt med hud og hår. Ind i mellem kan jeg godt savne det med, at man kæmper målrettet for noget. Men så finder jeg det jo i andre ting. Sportslivet er en periode af dit liv. Resten af livet skal man noget andet. Man skal gøre op med sig selv og sige: Det her er et liv, som du bliver pensioneret fra relativt tidligt. Og så skal du noget andet. Det er vigtigt, at man ikke kun identificerer sig med det at spille, rejse rundt og i en periode at være en stjerne. Jeg var 28 år, da jeg stoppede, og jeg havde hele tiden vidst, at jeg skulle have en uddannelse, som jeg kunne brødføde mig med.

Hvordan har livet udformet sig efter badmintonkarrieren?
Efter karrieren blev jeg uddannet fysioterapeut fra 1990 til 1994. De første år gik med børn og familie, og så var jeg også involveret i projekter under Dansk Badminton Forbund. Potentialet har altid interesseret mig. Hvordan kan man den ene dag spille fantastisk og den næste dag spille knap så godt med den samme træningsindsats og samme niveau? Det har været mit fokus, når jeg har været mentor for piger på Badminton Danmark-niveau. Jeg synes, det er ret fantastisk stadig at have den tilknytning til sporten. At hjælpe med faglige og menneskelige erfaringer. I dag arbejder jeg i en psykologisk-pædagogisk afdeling med børn og unge fra nul til 18 år. Det har jeg gjort i 12 år, og her handler det også om at finde ressourcer hos børn og optimere dem. Det er en parallel, men to forskellige arenaer. På den måde får jeg givet lidt igen.

Hvordan har sporten ændret sig, siden du spillede?
For det første er sporten jo bredt ud til et langt større felt, efter det er blevet en OL-gren. Nu ser vi for eksempel en spansk pige, som er nummer et i verden. I min tid var Spanien slet ikke rated på den måde. Damesinglerne skal holde hovedet koldt i lang tid. De skal løbe meget, og der er ikke råd til ret mange fejl. De skal virkelig ville det, og der ligger sindsygt mange hårde træningstimer bag det. Det er hver eneste dag. Vi trænede også meget, men ikke lige så meget som de gør i dag. Vi trænede også anderledes. I 1992 blev badminton en OL gren, og man fik samlede træninger i Team Danmark. Man sagde: Hvad skal der egentlig til for at lave en badmintonspiller? Hvilke træningsmetoder skal vi bruge? Hvordan skal vi træne fysik og kondition? Det var jo egentlig noget, som jeg selv sammensatte. Hele systemet er i dag teamet så meget bedre op. Og den erfaring, som jeg blandt andet ledte efter, er tilgængelig i dag i Team Danmark som et stort videnspanel. Der er et idrætsmedicinsk team, fysiske trænere, mental trænere, og i det hele taget er det mentale blevet noget, man også træner. Det er noget helt andet, end det var i min tid. Set-up’et er blevet anderledes, og der skal rigtig meget til for at bryde igennem. Jeg kunne måske godt have brugt hjælpen, men på den anden side var det vigtigt for mig, at jeg selv havde ansvaret og medejerskabet. Det gav et drive. Hvis alt er serveret, kan det måske blive lidt passivt, for udover talent kræver det stor aktivitet og indre drive at komme til toppen. Den dér insisteren er måske en af de allervigtigste ting for at præstere. Selvfølgelig skal du også have talent, men at holde den kørende er hårdt. Man skal kunne lide at træne. Der er også mange glæder, men du skal lære din krop at kende og have erfaringer med, hvordan den præsterer bedst. Du skal være med den i hjertet.


 


Cookies
 

BadmintonPeople.dk | BadmintonPeople.com | GymnastikPortalen.dk | BordtennisPortalen.dk | Atletik-Motion.dk | RoPortalen.dk | BowlingPortalen.dk | KeglePortalen.dk | RullePortalen.dk | PetanquePortalen.dk | DJUportalen.dk | Bueskydning.com | DanskatePortalen.dk | Folkedanseren.dk

ClubPeople.com | Intersite.dk | eLokal.dk | Foreningsweb.dk | SportPeople.dk | iAlbertslund.dk

Annoncelinks: Allskin.dk
Delete item?