Badminton er en populær sport og danskerne er helt vilde med den – både som tilskuere og som spillere. Antallet af badmintonspillere i Danmark er højt og niveauet ligeså. Hvis du gerne vil være en fremragende badmintonspiller, så er der mange ting, der spiller ind, som for eksempel hvilket udstyr, du har, og din spillestil. Der stilles dog også store krav til din fysik. Du skal være stærk, have gode reaktionsevner, være hurtig og du skal være fleksibel. Hastighed og styrke kan opnås gennem forskellige reaktive øvelser, styrketræning og kropsvægtstræning. Smidighed og fleksibilitet er også vigtige elementer i en badmintonspiller – ikke mindst for at mindske risikoen for skader. Der er mange måder at opnå fleksibilitet på og yoga er én af dem.
En god sportspræstation kræver nemlig styrke, evnen til at fokusere og en smidig krop og sind. Det er sandt uanset, om du er den professionelle pokerspiller Ramon Colillas, elitesvømmeren Michael Phelps, eller badmintonlegende Viktor Axelsen. Du har brug for at være fokuseret og være i stand til at se fremad i spillet og forudse begivenhedernes gang. Derfor får du i denne artikel et godt bud på, hvordan og hvorfor du bør inkorporere yoga i din daglige træning.
Styrk din kernemuskulatur
Det er virkelig vigtigt at sørge for, at kernemuskulaturen er stærk. Kernemuskulaturen er de muskler, der former et korset rundt om din mave og rygsøjle. Det er dem, der holder din ryg og mave stærk, gør dig mere udholdende og sørger for, at du ikke bliver træt og falder sammen. De er altså enormt vigtige – ikke mindst når du skal kunne holde til at spille en hel badmintonkamp.
Der er mange måder at styrke kernemuskulaturen på blandt andet gennem styrketræning. Men yoga kan også gøre det. Hvis du dyrker yoga regelmæssigt, så styrker det din kernemuskulatur og gør den både stærkere og mere smidig. Der er forskellige yogaøvelser, der styrker forskellige områder og du bør fokusere på øvelser, der styrker både store og små muskelgrupper, så du får en stærk kerne som helhed.
Der er mange gode øvelser og de kan alle findes på YouTube eller gennem Google. Nogle gode yogaøvelser, der træner lige præcist det område, er for eksempel kobraen. Her ligger du på maven på en yogamåtte med hænderne på gulvet under skuldrene og albuerne bøjet. Derefter rejser du overkroppen op og presser bækkenet ned i gulvet.
Du kan også prøve bådstillingen, som træner både ryg og mave gennem statisk træning, eller buestillingen. En anden populær stilling er også planken, som der findes utallige variationer af.
Stærkere ben giver en mere eksplosiv spillestil
Benene er nok nogle af de muskelgrupper, der har det hårdest under en badmintonkamp. De skal være stærke og kunne bevæge sig eksplosivt og være i stand til at skifte retning på et splitsekund. Der stilles derfor store krav til læg- og lårmuskler og ikke kun til deres styrke, men også til smidigheden i både muskler, led og sener. Der findes heldigvis mange gode yogaøvelser, som er skræddersyede til at strække og styrke musklerne i benene. Det gælder for eksempel stillingen nedadgående hund, som de fleste nok kender, samt de forskellige variationer af krigerstillingen, der er den traditionelle og meget kraftfulde yogastilling. Andre gode stillinger til benene er broen, der styrker både læg, lår, hofte, ballemusklerne og den nedre del af ryggen, som ofte er sårbar overfor skader, og halvmånestillingen, der udover at være særligt god for benene også styrker hele kroppen.
Styrker og blødgør hele kroppen
Yoga har også en afslappende virkning på kroppen og kan derfor (udover at gøre det til en del af opvarmningsfasen) være en god ting at inkorporere i udstrækningsfasen efter kampen eller træningen. Når du træner yoga, har du også fokus på dit åndedræt og det kan hjælpe dig til at fokusere bedre og generelt skabe en bedre kontakt til din krop.
Der findes mange former for yoga, der alle har sin egen filosofi bag. Det er dermed bare at finde den stil, der tiltaler dig mest og passer bedst til din krop og dit sind. Som en del af yogatræningen kan man også sagtens tilføje meditation og fokus- og visualiseringsøvelser, der kan hjælpe med at sætte fokus på specifikke dele af træningen. Visualiseringsøvelser kan være et kraftfuldt værktøj uanset om man er nybegynder eller elitespiller.
Kom godt i gang
Hvis du ikke lige har en yogatræner ved hånden, så er der heldigvis meget hjælp at hente på nettet. Der er både blogs, YouTube-kanaler, Instagramkontoer, TikToks og meget mere, der har fokus på yoga i alle afskygninger. Så der er nok af materiale at tage fat på.