Klubbens historie og klubbens pokaler

Køge Badminton Klub blev stiftet den 17. februar 1954.
I starten blev der, i mange år, spillet badminton under Køge Kricket Klub.
Det blev ledet af købmand P. Lehrman Madsen på Pedersvej.
Der blev spillet i gymnastiksalene på Tøxens og Brochmands skoler.
Da badminton blev en mere og mere udbredt sportsgren i Danmark,
stod det efterhånden klart, at man måtte løsrive sig fra Køge Kricket Klub. 


Gymnastiksale var hjemmebane
Spillestederne var stadig de to skolers gymnastiksale. Klubben blev hurtigt
tilmeldt Sjællands Badminton Kreds og startede holdturneringen i serie 6.

Køge havde efterhånden så mange indendørs sportsaktiviteter, så de to gymnastiksale var ikke nok. Derfor var Køge Badminton Klub lykkelige, da Søndre Skole, med sine to gymnastiksale, blev bygget og klubben flyttede dertil. 


Steen Fladberg og Jesper Helledie vandt VM,

i 1983, på hjemmebane i Brøndbyhallen


Karl Åge Nielsen blev pedel på den nye skole og sammen med ham fik vi udvidet til, at der kun blev spillet badminton i gymnastiksalene - hele ugen. I halvtredserne var det rundt omkring på Sjælland ikke til at prale med. I de større byer var idrætshaller dog ved at blive moderne, men ude på landet var det almindeligt, at side- eller baglinierne tog et smut op ad en kakkelovn. Omklædning var var fælles for damer og herrer - der var nogle som ikke kunne lide det, men i almindelighed tog man det med godt humør! I 1950'erne begyndte Køge Badminton Klub at invitere til individuelle turneringer og vores C-turneringer var meget populære. En ungdomsafdeling blev også startet.

Haves gymnastiksale - ønskes en idrætshal
Efterhånden blev en idrætshal et stort ønske hos badmintonspillerne - en hal som havde været drøftet i Køge siden 1939, men hvordan skulle man få råd. I 1954 var De Samvirkende Idrætsklubber med til at afholde Køge Karneval og overskuddet herfra samt et tilskud fra kommunen betød, at Køge idrætshal kunne opføres. I 1962 stod den færdig - det var starten på en helt ny epoke for Køge Badminton Klub.

Formænd i Køge Badminton Klub
P. Lehrman Madsen, Verner Pedersen, Svend Fladberg, Claes Lagerbon Jensen, Hans Lindahl, Kenneth Højlund Jensen, Randi Rimdal, Pia Gottschau og Steen Fladberg.

Køges første danmarksmester
Niels Reil bliver den første danmarksmester i klubben. Han får tildelt en fyldepen som anerkendelse for mesterskabet i puslinge drengesingle. I 1969 opgives antal medlemmer til 178. Der er mange børn til træning, så Henning Søndergaard (ungdomsleder) fremlægger en slagplan for ungdomsafdelingen med forventet 80 deltagere og træningstider både mandag, onsdag og fredag. I 1970 får man eget klublokale i Køge hallen og der er lang venteliste på timer i hallen. Ungdomsturneringen i november er klubbens hidtil største med 347 kampe. Samme år bliver Pia Nielsen udtaget af Dansk Badminton Forbund til juniorturnering blandt de 8 bedste. Niels Reil og Preben Hansen bliver A-rækkespillere og der er 70 ungdomsspillere i klubben. Seinorholdet er efterhånden kommet op i Serie 2 og med en sejr over Sorø på 7-6 rykker holdet op i Serie 1 i 1973.

Første landsholdsspiller fra Køge
Pia Nielsen (gift Gottschau)  bliver udtaget til fællestræning og kamp med ynglingelandsholdet mod Skotland og året efter bliver hun både mesterrækkespiller, ynglingemester og udtaget til All England. Pia spiller sammen med Steen Fladberg på ynglingelandsholdet mod Vesttyskland.
Klubben har på dette tidspunkt yderligere 2 oldboyshold tilmeldt holdturneringen samt et 1. hold i Danmarksserien. Ligeledes har klubben fået deres første sponsor: SDS.
Toppen - på det tidspunkt 1. Division - blev nået i 1978.
Andre landsholdsspillere fra Køge: Bent Svenningsen, Morten Svarrer, Karen Pedersen, Henrik Svarrer og Kirsten Larsen.

Verdensmester og medaljer til VM
Forud var der gjort et stort ungdomsarbejde, som bl.a. kulminerede i Pia Nielsen og Steen Fladbergs medaljehøst ved diverse verdensmesterskaber. I 1977 bronze i damedouble sammen med Inge Borgstrøm, bronze og sølv i mixeddouble sammen med Steen i hhv. 1980 og 1983. Steen er foreløbig klubbens eneste verdensmester, da han sammen med Jesper Helledie fra Hvidovre nåede helt til tops i 1983.
Pga. den dygtige ungdom og de gode træningsforhold, som især var formand Svend Fladbergs fortjeneste, tiltrak klubben mange nye spillere og sponsorer i denne periode (1976-80). Dette var selvforstærkende således, at klubben havde hele 6 hold tilmeldt Sjællands Badminton Kreds i seniorrækken. Man måtte endog på et tidspunkt sige nej til nye medlemmer på grund af manglende plads - selvom der blev spillet i både Ravnsborghallen, Boholtehallen, Hastrupskolens hal samt i Ejbyhallen. Køge Badminton Klub var næsten enerådende på Sjælland med adskillige kredsmesterskaber og 4 sjællandsmesterskaber på stribe i holdturneringen. Desuden blev det til mange individuelle mesterskaber. Klubbens dominans var så stor, at Sjællandsmesterskaberne blev kaldt Køge Badminton Klubs klubmesterskaber.

Afmatning
Efter denne periode forlod flere spillere klubben på grund af alder, studier m.m. Heldigvis stod nye ungdomsspillere på spring og var klar til at tage over. Klubben spillede de følgende år i 2. Division og 3. Division. Et par spillerstop i 1997-98 medførte en spillerflugt fra klubben, så man måtte trække 1. holdet fra 3. Division og overtage 2. holdets plads i Serie 1. I de følgende 2 år førte 1. holdet en lidt anonym tilværelse, men ved hjælp af tilbagevendte Kenneth Højlunds trænergerning for seniorerne begyndte det igen at syde af gejst og gå-på-mod i Køge Badminton Klub. 

Oldboys'ernes træning var en årrække yderst populær. Denne afdeling nyder også glæde af de tidligere ungdomsspillere - bl.a. Lene Noer, som i 1999 blev Europamester i damedouble og Steen Fladberg, der blev Verdensmester i HD med Jesper Helledie i 2012.


Bestyrelsen ønsker udvikling
Klubbens ungdomsafdeling er for flere årgange ved at nå max tilmelding - på trods af faldende medlemstal på landsplan. I denne afdeling trækker man blandt andet på den gamle ungdom som trænere. Som noget nyt startede klubben i sæsonen 1997-98 mini-badminton, som henvender sig til børn mellem 7 og 9 år og i sæsonen 2003-04 startede forældre/barn og samt ældrebadminton op. 

I løbet af foråret 2007 blev der arbejdet for et holdfællesskab på seniorplan med AIK Strøby, Badminton. Dette samarbejde blev godkendt af Danmarks Badminton Forbund og SBKr. Vi lagde ud med 4 seniorhold sammen – men i 2013 blev det reduceret til 3 seniorhold.
I sæsonen 2016 ophørte dette holdfællesskab.

I 2009 startede vi et nyt tiltag for voksne: Motions-fællestræning, hvor man kommer på et hold (når man kan) og træner et par timer med spillerunder for motionens og hyggens skyld. 
I 2018 er rekorden sat på 80 spillere i blot i denne afdeling.
 
I 2012 startede vi så småt op med Para-badminton i klubben.
I 2017 kom der yderligere fremgang medlemsantal og i 2019 nåede vi det højeste medlemsantal i mange år: 

I 2020 blev det muligt - bl.a. på grund af en arv fra tidligere kasserer Tove Ellyt og hendes søn Kim Ellyt - at indgå i et samarbejde med Firmaidræt og Ravnsborghallen om at etablere 2 padelbaner. Køge Padel Klub blev oprettet under badmintonklubben i 2020. 
Padel blev en kæmpe succes og allerde året efter søges der om udbygning med yderligere 4 baner - og 5 hold er tilmeldt holdturneringen.

Vandrepokaler
Køge Badminton Klub har fire vandrepokaler der uddeles næsten hvert år. 
Tre pokaler er for en særlig indsats for klubben, mens den sidste er til de bedste spillere.
 Læs her om pokalerne og hvem de er uddelt til gennem tiderne.


Kampråb

Oh, mindernes by ved det salte hav,
hvor Juel og Huitfeldt kæmped´
der lyder vor' stemme,
der hører vi hjemme,
Køge, Køge, Køge"

Køge Badminton Klub

Ravnsborghallen, Ravnsborgvej 3, 4600 Køge formand@koegebadminton.dk CVR.nr. 58686913

Handelsbetingelser Betalingsmuligheder:
Betalings logoer


 

Cookies