Badmintonphoto

- En øjenåbner: Specialkursus gav erfarne trænere nye indsigter

11-01-2019 11:51 |  Badminton.dk |  Lasse Kjær Hansen
Selv om de to tidligere topspillere Line Kruse og Thomas Laybourn har arbejdet som badmintontrænere i en årrække, var det først i begyndelsen af det nye år, at de rigtigt kastede sig over et af Badminton Danmarks trænerkurser. Trods begges årelange erfaring fra både centrum af banen og på sidelinjen er de enige om, at det såkaldte ”Fast Track”-kursus gav dem nye indsigter, der vil gavne dem i deres trænervirke.

Selv en gammel hund kan lære nye kunster, og det samme gælder tilsyneladende for flere erfarne badmintontrænere.

Det kan tidligere landsholdsspiller og badmintontræner på tolvte år Line Kruse skrive under på, i kølvandet af at hun i begyndelsen af det nye år deltog i Badminton Danmarks ”Fast Track”-specialkursus sammen med en skare af samlet set 16 erfarne talenttrænere og tidligere topspillere. 

- Jeg har helt afgjort fået øjnene op for flere ting, som jeg ikke tidligere har tænkt over. Ikke fordi jeg ikke har villet, men fordi jeg ikke har været klar over, hvad jeg ikke vidste, kan man sige, siger Line Kruse, der er ungdomstræner i TMG Badminton, og uddyber.

- For eksempel tror jeg, at jeg førhen har haft en tendens til at tænke meget spilorienteret og haft fokus på at optimere unge spilleres teknik på tidspunkter i deres liv, hvor det egentlig er for meget at forlange. På kurset er jeg omvendt blevet bevidst om, hvor vigtig fysisk-motorisk basistræning for eksempel er for børns udvikling, og hvor meget det derfor bør fylde i ungdomstræningen. Det er helt sikkert indsigter, jeg vil tage med mig videre, siger Line Kruse.
Selv om Line Kruse har gjort sig som badmintontræner, siden hun var 19 år gammel, mindes hun kun at have været på et enkelt trænerkursus før - for år tilbage.

I kraft af sin erfaring fra egen karriere som spiller har hun altid haft godt styr på elementer som taktik, teknik og fysik. Alligevel har hun løbende følt, at hun har haltet som træner, når det for eksempel kommer til formidling.

Det kom hende da også for øje i forbindelse ”Fast Track”-kurset, der specifikt var målrettet mod topspillere og erfarne talenttrænere, der enten ingen eller som Line Kruse kun i begrænset omfang har træneruddannelse bag sig. 
Flere af trænerne, der deltog i kurset, har således hidtil taget udgangspunkt i for eksempel selvstudier samt egne refleksioner, erfaringer og viden tilegnet gennem deres tid som topspillere og trænere. 

Selv om sådanne erfaringer utvivlsomt kan være nyttige at have med sig i bagagen som talenttræner, sker der ingen skade ved at sætte sig på skolebænken for en stund. Tværtimod, påpeger Badminton Danmarks sportschef, Jens Meibom.

- Vi ønsker selvfølgelig altid, at vi i dansk badminton får flere og endnu bedre trænere. At have været topspiller giver dig nogle unikke erfaringer, der bestemt kan være gavnlige i trænergerningen – især ved træning af topspillere. Samtidigt er der forskel på at være spiller og på at være træner, og hvis man skal udløse sit fulde potentiale som træner, kræver det uddannelse, uanset hvilket niveau man er træner på. På den måde er trænerfaget ikke anderledes end andre fag som for eksempel fysioterapi, og vi tror fuldt og fast på, at, at alle trænere, der via uddannelse forholder sig til og reflekterer over deres egen træning og praksis, bliver bedre trænere. Det synes jeg også at udsagnene fra deltagerne på ”Fast Track”-kurset bekræfter, siger sportschefen. 
Netop den erkendelse stod tidligere verdensmester og nu cheftræner i Hillerød Badmintonklub, Thomas Laybourn, med oven på ”Fast Track”-kurset, fortæller han. 

- Al ny inspiration er altid godt, uanset hvor god man selv har været. Der lå en masse god viden hos instruktørerne og de øvrige deltagere på kurset, så det var fedt at blive inspireret til nye øvelser, videndele og opleve en anden tilgang end den, jeg normalt har til min træning. At jeg har været god engang er jo ikke ensbetydende med, at jeg ved, hvordan hele systemet skal køres igennem. For eksempel gjorde den del på kurset, der handlede om fysisk-motorisk basistræning, stort indtryk på mig, siger Thomas Laybourn og tilføjer.

- Både når det kommer til statur, fysik, motorik og mentalitet, kan der være stor forskel på to jævnaldrende ungdomsspillere, og det betyder jo, at træningen så vidt muligt skal tilpasses individet, og at fokus på specifikke ting skal ligge på det rigtige tidspunkt, siger han. 

Foruden viden om fysisk-motorisk basistræning fik kursets deltagere en grundig indføring i blandt andet børnebadminton i et talentudviklingsperspektiv, teknikforståelse og tekniktræning, sportspædagogik, ATK-viden og didaktik samt børn og unges udvikling. 

”Fast Track”-kurset, der blev afviklet over en weekend, er meritgivende for hele basistræneruddannelsen og kan derfor kaldes en komprimeret udgave af de fem kurser, der udgør basistræneruddannelsen. 

”Fast Track” er imidlertid skabt til trænere og spillere, der i forvejen har indgående kendskab til talenttræning, hvorfor det hos Badminton Danmark er kategoriseret som et specialkursus, der udelukkende udbydes efter behov og ikke i faste rul. 

Underviserne på kurset var Allan Scherfig, Jacob Oehlenschläger, Peter Nedergaard og Ulrik Ditlev Jansen.

For yderligere information om ”Fast Track”-kurset eller Badminton Danmarks øvrige træneruddannelser kontakt:
Ulrik D. Jansen
Uddannelseschef
Team Elite & Talent
Ulja@badminton.dk


 


 

BadmintonPeople.dk | BadmintonPeople.com | BordtennisPortalen.dk | Atletik-Motion.dk | Danseren.dk | BowlingPortalen.dk | KeglePortalen.dk | PetanquePortalen.dk | DJUportalen.dk
ClubPeople.com | Intersite.dk | Foreningsweb.dk

Annoncelinks: Allskin.dk | TTMS Nordic - IT-konsulenter

Delete item?