Badminton hitter både ude og hjemme

15-10-2018 14:21 |  BadmintonPeople |  CMS Admin
I en årrække tegnede det til, at dansk badminton var i krise, men nu tyder alt på, at interessen for sporten stiger herhjemme. På et internationalt plan er ketchersporten fortsat populær. Faktisk en af de populæreste sportsgrene, når det kommer til antallet af medlemmer og udøvere. Vi har set nærmere på interessen for den underholdende sport og giver her en lille opsummering. 

Badminton i et historisk perspektiv

Badminton er en sport med en lang historie, hvoraf man mener, at sporten har rødder i gamle spil som battledore og shuttlecock, der blev spillet for mere end 2.000 år siden i Grækenland, Kina og Indien. Den traditionelle form, som vi kender den i dag, er langt hen ad vejen opstået på et gods i Gloucestershire i det sydvestlige England i 1870’erne som et resultat af regnvejr og kedsomhed. Det lyder måske en anelse fjollet, men ikke desto mindre er historien sand. Godsets gæster måtte holde sig inden døre grundet vejrets luner og i stedet finde på andre former for underholdning. Med børnenes legetøj i hånden samlede de sig i godsets havestue, hvorefter de tog de første spæde stik til sportsgrenen. Godset fik sidenhen tilnavnet Badminton House. 

I Danmark tog man badminton til sig i 1925, da Skovshoved Idræt Forening indførte sporten som de første. Her manglede man en indendørssport til at fylde den tomme hal, der for det meste stod ubrugt. Det krævede ikke meget mere end en enkelt opvisningskamp for at få interessen til at blomstre. Fem år senere stiftedes Dansk Badmintonforbund (DBF), der senere ændrede navn til Danmarks Badminton Forbund. I 1930 havde sporten 880 medlemmer fordelt på fem klubber. I 1960 var det tal vokset til 26.300. Siden da er der kommet et væld af klubber og medlemmer til.        

Badminton herhjemme

I en årrække frygtede man, at badminton var i krise grundet den dalende interesse for sporten, men nu viser nyere studier, at interessen for sporten blomstrer på ny. I 2017 annoncerede Dansk Idrætsforbund de årlige medlemstal for sports og idræt herhjemme. Med sine 90.712 medlemmer ryger badminton ind på en sjette plads over de mest populære sportsgrene i Danmark. Det er en stigning på hele 3.555 medlemmer i forhold til året forinden. De nye tal er indikation på, at det er lykkedes at vende den negative udvikling, der i en årgang karakteriserede sporten. På det lokale plan har man gennem længere tid forsøgt sig med forskellige initiativer for at øge interessen for den underholdende sport. Blandt andet har man flere steder i landet kunne lægge vejen forbi en idrætshal for at få en introduktion til ketchersporten, og alt kunne tyde på, at initiativerne har virket. Noget er der i hvert fald sket, eftersom flere har valgt at tilmelde sig sporten. 

Det er dog langt fra kun badminton, der oplever en stigende interesse herhjemme. Også andre konkurrenceprægede sports og hobbyer melder i disse år om flere tilhængere. For eksempel er der sket en kæmpe udvikling inden for onlinepoker, hvoraf flere bruger fritiden på populære sider som blandt andet 888poker online. I en rapport fra 2. kvartal i år annoncerede Spillemyndigheden, at onlinekasinoer stødt har været i vækst siden 2012. Inden for onlinepoker er det især varianten Texas Hold’em, der er populær, mens interessen for spilleautomater ligeledes er stor herhjemme. 

Den største sportsgren og hobby i Danmark er dog fortsat fodbold, hvoraf Dansk Idrætsforbund annoncerede, at sporten havde 326.538 medlemmer i 2017. Dog registrerede man et frafald på 5.593 medlemmer i forhold til året forinden. 

Badminton og den internationale scene

Retter vi opmærksomheden mod det store udland, er interessen for badminton langt større end i Danmark. Ifølge internationale kilder rangerer badminton som den anden mest populære sport på verdensplan kun overgået af fodbold, hvilket måske kommer bag på en del. Det menes, at omkring 220 millioner mennesker jævnligt bruger tid på ketchersporten. Når de tal er så store, så skyldes det især sportens enorme popularitet i Asien, hvoraf lande som Kina, Indonesien og Sydkorea er særlig kendte for at være hjemstavn for mange af sportens dygtige spillere. I den sammenhæng bør det nævnes, at Danmark i selskab med de tre asiatiske lande ligeledes er kendt for at levere et par af sportens bedste spillere. Når det kommer til BWF World Championships, er Danmark en af de bedst performende nationer inden for sporten kun overgået af Kina og Indonesien. Her har det siden 1977 lykkes de danske badmintonspillere at hive 10 guldmedaljer hjem samt 13 sølvmedaljer og 37 bronzemedaljer. Andre europæiske badmintonnationer er England, Sverige og Spanien, der ligeledes er kendte for at levere et par af sportens bedste udøvere. 

De store spillere og turneringer

Når badminton er gået hen og blevet så populær, så skyldes det i høj grad også de mange dygtige badmintonstjerner og spændende turneringer, der kendetegner og udgør en del af sporten. Tag for eksempel en legendarisk spiller som Lin Dan. Den kinesiske badmintonstjerne anses for at være verdens bedste single spiller og har gennem årene tilegnet sig titlen som dobbelt olympisk mester, femdobbelt verdensmester og seksdobbelt vinder af All England Open. Herhjemme er det stjerner som Joachim Fischer, Kamilla Rytter Juhl, Christinna Pedersen, Mathias Boe og Carsten Mogensen, der har gjort sig bemærket med deres triumferende præstationer. Det ledte blandt andet til, at de fem stjerner i år modtog Badminton Danmarks fortjensttegn, der er den højeste udmærkelser man kan få inden for dansk badminton. 

I forhold til turneringer findes der også her en bred vifte, der medvirker til at bevare badmintons status som en af det mest populære sportsgrene. Blandt andet bør fremhæves HSBC BWF World Tour Finals, Indonesia Open og All England Open, mens vi herhjemme i Danmark kan se frem til at være værter for EM blandede hold i 2019. Det er tredje gang i historien, at Badminton Danmark tildeles rollen som vært for mesterskaberne. 

Som landet ligger er der altså intet, der tyder på, at badmintons popularitet vil aftage i nærmeste fremtid. Et faktum vi uden tvivl kun kan glæde os over som dedikerede badmintonentusiaster.  


 

BadmintonPeople.dk | BadmintonPeople.com | BordtennisPortalen.dk | Atletik-Motion.dk | RoPortalen.dk | BowlingPortalen.dk | KeglePortalen.dk | PetanquePortalen.dk | DJUportalen.dk | Folkedanseren.dk
ClubPeople.com | Intersite.dk | Foreningsweb.dk

Annoncelinks: Allskin.dk | ConCor - IT-konsulenter | LeoVegas SPORT

Delete item?