Almindelige badmintonskader og hvordan man fikser dem

27-10-2019 11:02 |  BadmintonPeople |  CMS Admin
En undersøgelse fra 2017 lavet af Idrættens Analyseinstitut har kortlagt, hvilke sportsgrene som giver flest sportsskader. Måske ikke så overraskende er badminton nummer fem på listen og står for 15,6 procent af alle skader. I denne artikel fortæller vi om tre af de hyppigste badmintonskader, og hvordan man behandler dem. 

Belastningsskader i håndleddene
Belastningsskader i håndleddene,  også kendt under navnet seneskedehindebetændelse, kommer til udtryk ved, at seneskeder i håndleddet er betændte, ofte fordi håndleddet har været kraftigt belastet over længere tid. Når man spiller badminton udsættes håndleddene for de samme hurtige og gentagne vrid, og hvis man har spillet mange kampe eller trænet særligt hårdt i en periode, vil håndleddene være ekstra udsatte. Omkring håndleddet findes der en række seneskeder, muskelsener og senetilhæftninger, som har til formål at få senerne til at glide bedre. Det er disse, som bliver betændte, når man overbelaster dem eller har fået et stød eller en skade under en badmintonkamp. Det er dog vigtigt at understrege, at seneskedehindebetændelse er en irritationstilstand, hvor senerne er inflammerede – altså en betændelsestilstand uden bakterier og altså derfor heller ikke er smitsom.

En inflammeret og hævet seneskede giver senen mindre plads at bevæge sig på, og det er derfor, man får ondt når man bruger håndleddet. Man behandler seneskedehindebetændelse ved at aflaste håndleddet i en periode og forsøge at undgå de bevægelser, som belaster det. Man kan supplere med et støttebind, smertestillende piller samt tabletter eller creme, som virker inflammationshæmmende. Det kan dog være svært at efterleve denne primære behandling, hvis man er midt i en vigtig turnering, eller hvis man har et alvorligere tilfælde af seneskedehindebetændelse. I sådanne tilfælde kan man benytte inflammationshæmmende gigtmedicin eller indsprøjtning af binyrebarkhormon suppleret med fysioterapeutisk behandling. I kroniske tilfælde kan en operation være nødvendig. Her åbner man for seneskeden for at give mere plads til det rum, hvor senen bevæger sig rundt. I de fleste tilfælde går tilstanden over af sig selv i løbet af et par uger, hvis man giver håndleddet den påkrævede ro. 

Knæskader
Knæskader er blandt de hyppigste i badmintonsporten. De inddeles ligesom de øvrige skader i belastningsskader og udefrakommende skader forårsaget af vrid eller slag. Skader på ledbånd opstår ved belastninger på sideledbåndene på inder- eller ydersiden af knæene. Knæskader er alt efter, hvor alvorlige de er, noget som for alvor kan have indflydelse på sportsudøveres karrierer. Den japanske tennisspiller Naomi Osaka, som i 2018 blev den første japanske singlespiller, som vandt en Grand Slam-turnering ved at slå selveste tennisdronningen Serena Williams, måtte i august 2019 trække sig fra turneringen Western & Southern Open med smerter i knæet. Det havde måske indflydelse på hendes præstation i US Open 2019 blot en måned senere, hvor hun allerede blev slået ud i ottendedelsfinalerne og dermed ikke fik mulighed for at forsvare sin titel. Måske derfor hun også ligger til odds 8.00 på sportsvæddemål hos 888 Sport på femtepladsen blandt mulige vindere til Australian Open 2020.

En anden og mere alvorlig skade ramte amerikaneren Bethanie Mattek-Sands under Wimbledon i 2017, hvor hun under en opbremsning i løb mod nettet pludselig faldt om skrigende af smerte med en knæskade. Først halvandet år efter gjorde hun comeback i en mixed-doublekamp i US Open. Ledbåndsskader behandles med RICE-behandling: Ro, Is, Kompression og Elevation. I dette tilfælde kan man nøjes med en støttebånd, mens de sværere tilfælde kan kræve en skinne på knæet i op til seks uger. Er der tale om skader på korsbåndet, som er et ledbånd, der sikrer knæets stabilitet, kan det blive nødvendigt med en rekonstruktion under kikkertoperation, hvilket kan give pauser på mellem 9 og 12 måneder. Meniskskader, som er skader på de to halvmåneformede bindevævsskiver, som fungerer som støddæmper i knæet, opstår ofte ved vrid, som man ser i badminton. Også her vil man bruge RICE-behandling og kun i sjældne og alvorlige tilfælde, vil man ty til operation. De fleste vil være symptomfri efter få måneder og kunne genoptage deres normale liv, mens der for andre går helt op til et år, før de er klar igen. 

Rotatorcuff skader i badminton
Rotatorcuff skader er en anden hyppig type skade i badminton. Rotatorcuffen – eller manchetten som den også kaldes – er navnet på en muskelgruppe i skulderen. Disse muskler udspringer fra for- eller bagside af skulderbladet og sidder fast på ydersiden af knoglen i overarmen via sener. Deres formål er at give armen mulighed for at bevæge eller rotere sig opad og udad samt stabilisere skulderleddet. Skader i Rotatorcuff under badmintonkampe skyldes ofte enten overbelastning gennem længere perioder eller ved for eksempel fald. Overbelastningen medfører nedsat blodcirkulation i sene og senevæv, hvilket medfører risiko for at supraspinatus-senen kan slides over, eller at senen kan komme i klemme i den øvre del af skulderbladet. De akutte opståede skader kan både være i form af mindre skader, som betyder en delvis afrivning eller voldsommere skader, som forårsager afrivning af hele senen. Symptomerne på rotatorcuff skader er ofte smerter og problemer med at løfte armen over skulderniveau, som vil aftage over tid, selvom det dog ikke vil være muligt at dyrke sport i tiden efter.

Rotatorcuff skader, som er opstået på grund af overbelastning over længere tid, kan som regel behandles med lindring af symptomerne og genvinding af funktionen i skulderen. Det kræver hvile i 1-2 uger, behandling med afkøling af det ømme område samt behandling med inflammationsdæmpende medicin. Der kan også lægges en smerteblokade med kortison. Desværre opstår mange af denne type skader blandt badmintonspillere på grund af fald eller vrid, som river senen helt eller delvist over, og i sådanne tilfælde vil en operation være nødvendig. Her fjerner man dele af knoglevævet, så der bliver bedre plads til senevævet, og hvis der er opstået rifter i scenen, syr man dem sammen. I begge tilfælde er det vigtigt, at man supplerer med fysisk genoptræning i form af daglige øvelser. Derfor er skadespausen ved rotatorcuff skader ikke så lang som øvrige skader, selvom man naturligvis skal være forsigtig. 
Det er vigtigt at passe på selv under badminton, så du holder skaderne væk. Men skulle uheldet være ude er det en god ide at sætte sig ind i hvad mulighederne, som nævnt tidligere, er for komme af med skaden, så du kan komme tilbage på banene hurtigst muligt.  



 


 

BadmintonPeople.dk | BadmintonPeople.com | BordtennisPortalen.dk | Atletik-Motion.dk | Danseren.dk | BowlingPortalen.dk | KeglePortalen.dk | PetanquePortalen.dk | DJUportalen.dk
ClubPeople.com | Intersite.dk | Foreningsweb.dk

Annoncelinks: Allskin.dk | TTMS Nordic - IT-konsulenter

Delete item?