Badmintons historie – fra børneleg til olympisk sport

14-07-2022 15:37 |  BadmintonPeople |  CMS Admin
Hvad der startede som lidt tidsfordriv på et engelsk gods på en regnvejrsdag i 1873, endte som en højtelsket olympisk sport. Her tager vi et kort kig på badmintons interessante historie.

Det er svært at sætte en præcis dato for hvornår de tidligste udgaver af badminton blev opfundet. Spil, hvor en bold eller genstand bliver slået med en kæp, kan spores hele vejen tilbage til både oldtidens Asien, Grækenland og Egypten.  Men begyndelsen på moderne badminton kan findes i spillet ”battledore and shuttlecock”, som blev populært i England i 1600-tallet.

I ”battledore and shuttlecock” var der ikke noget net, og fjerbolden skulle bare spilles mellem spillernes ketcherne uden at ramme jorden. Modsat den mere konkurrenceprægede sportsgren, som vi kender i dag, var det mere en aktivitet, der handlede om samarbejde. Det var hovedsageligt anset som en overklasseaktivitet, og blev også senere en populær leg for børn. 

Nettet og banen blev først føjet til legen i 1800-tallet af britiske kolonister i Indien. Spillet opnåede stor popularitet i byen Poona, som ligger cirka 150 km fra Bombay, og spillet blev derfor kendt som ”poona”. Sporten fik først navnet ”badminton” efter de britiske kolonister bragte Poona med tilbage til England. En kold regnvejrsdag i Gloucestershire i 1873, holdt hertugen af Beaufort en fest på sit gods, som hed Badminton House. De voksne kedede sig på grund af regnvejret, så de fandt børnenes legetøj frem og samlede sig i havesalen. De spillede et slag poona, som hertugen kaldte ”badminton” efter sit gods. Herefter blev spillet kendt som ”badmintonspillet” og sidenhen bare Badminton. De første moderne regler blev nedskrevet af Bath Badminton Club i 1877, og i 1901 blev der lavet nogle ændringer i reglerne, som gav badminton den form, som vi kender i dag.

Det første uofficielle engelske mesterskab for mænd blev afholdt i 1898.


Badminton i Danmark
Det tog danskerne lidt længere tid end englænderne at falde for badminton, da den først blev præsenteret i Danmark i 1925. 

Skovshoved Idrætsforening havde købt en hal, som var for lille til tennis, så de ledte efter en anden sportsgren, de kunne bruge hallen til. En af foreningens medlemmer fik en badmintonketsjer til reparation i sin sportsforretning, og det viste sig, at ketsjerens ejer havde købt nogle ketsjere med hjem fra England. Ejeren tog nogle venner med til hallen og viste, hvad badminton var. 

Til Danmarkspremieren var der kun seks tilskuere.

Skovshoved Idrætsforening forblev dog ikke Danmarks eneste badmintonklub i særlig lang tid. Allerede i 1928 blev Københavns Badminton Klub stiftet, og i 1931 kom Gentofte Badminton Klub til. Det blev starten på den store danske kærlighed til badminton.

Nu er badminton en af de mest populære sportsgrene i Danmark. Danske badmintonspillere har vundet massere af medaljer til internationale mesterskaber, turneringerne har gode seertal på TV, tilskuere møder talrigt op til mesterskaberne, og det er endda blevet en populær sport for de online bookmakere. Bonusfinder Danmark har samlet en liste over sikre casinoer, hvor danskere kan spille sikkert på sportsgrene som badminton.

Badminton som olympisk sport
Selvom badminton har været populært siden 1800-tallet, var det først i 60erne, at de første forsøg på at få badminton med i de olympiske lege skete, og der blev dernæst skrevet badmintonhistorie i 1972. De olympiske lege fandt sted i München, og badminton var inkluderet som demonstrationsdisciplin. Danske Svend Pri og Ulla Strand deltog i single og mixeddouble. Pri kom i finalen i herresingle, og sammen kom Pri og Strand i finalen i mixeddouble.

Det blev dog først i 1992, at badminton kom med i det olympiske program – 20 år efter det havde været med som demonstrationsdisciplin. 

Det viste sig hurtigt, at de asiatiske lande ikke var nemme at slå, når det kom til badminton – af de 16 medaljer, som blev uddelt (alle tabende semifinalister fik bronze), vandt Indonesien 5, Sydkorea 4, Kina 5, og Malaysia 1. Den eneste europæiske medalje gik til Danmark i form af en bronzemedalje til Thomas Stuer-Lauridsen i herresingle. Og det viste sig hurtigt, at danskerne havde talent for badminton. Fire år senere i Atlanta vandt danske Poul-Erik Høyer Larsen guld i herresingle, og blev den første europæiske guldvinder i badminton. Siden da har badminton været en olympisk disciplin, hvor vi har store medaljehåb – og de danske repræsentanter har sjældent skuffet os.Hvad startede som en sjov indendørs fritidsaktivitet på en regnvejrsdag i Gloucestershire 1873 har nu foreviget navnet godsets navn ”Badminton”, og er blevet til en sport som hele verden elsker – og især danskerne – stadig elsker. 


 

BadmintonPeople.dk | BadmintonPeople.com | BordtennisPortalen.dk | Atletik-Motion.dk | Danseren.dk | BowlingPortalen.dk | KeglePortalen.dk | PetanquePortalen.dk | DJUportalen.dk
ClubPeople.com | Intersite.dk | Foreningsweb.dk

Annoncelinks: Allskin.dk | TTMS Nordic - IT-konsulenter

Delete item?